Pages

Friday, 10 March 2017

KEKECOHAN DI PAVILION MALAYSIA DI RIYADH INTERNATIONAL BOOK FAIR (RIBF) 2017

KEKECOHAN DI PAVILION MALAYSIA DI RIYADH INTERNATIONAL BOOK FAIR (RIBF) 2017Malaysia merupakan negara ASEAN pertama diundang Arab Saudi sebagai Negara Tetamu Kehormat (Guest of Honour) di Riyadh International Book Fair 2017.

Pavilion Malaysia yang berkeluasan 72 meter persegi akan turut dimeriahkan dengan pelbagai aktiviti antaranya persembahan Zapin dan muzik Ghazal pelajar Sekolah Seni Johor (SSJ), selain bacaan puisi dan demonstrasi karya.

Namun kekecohan kecil berlaku ketika tarian Zapin dipersembahkan sebagai acara kebudayaan Malaysia. Seorang warga Arab tiba-tiba membuat kecoh dengan mencampakkan mikrofon serta alatan muzik ke lantai sambil menjerit membantah acara tersebut.


Di dalam video yang berdurasi 0.34 saat itu turut kedengaran suara salah seorang delegasi Malaysia mempersoalkan tidak tanduk lelaki Arab itu.

"We are the guest of honour, you shouldn't treat us like this,"

Tindakan lelaki Arab itu turut dibantah oleh pengunjung Arab lain yang sangat teruja menonton persembahan Zapin itu.

Kenyataan Media berhubung perkara itu telah dijelaskan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia


Malaysia merupakan negara ke-10 di dunia atau negara Asia ketiga selepas Jepun dan India ditawarkan sebagai Negara Tetamu Kehormat di pesta buku terpenting Arab Saudi ini.

RIBF 2017 akan berlangsung selama 10 hari bermula dari 8 sehingga 17 Mac. 

Maksud perkataan pavilion adalah / The meaning of pavilion is :
dewan hiburan, dewan untuk pemain

No comments: