Pages

Thursday, 5 January 2017

PERTEMUAN DRAMATIK DENGAN PENULIS THRILLER NOMBOR SATU MALAYSIA

PERTEMUAN DRAMATIK DENGAN PENULIS THRILLER NOMBOR SATU MALAYSIA


...kenderaan berwarna hitam metalik itu memberikan signal sebelum membelok ke kiri selekoh sebuah jalan. Seorang pengawal keselamatan bertubuh gempal menghampiri kereta Audi R8 itu. Perlahan-lahan cermin kereta dibuka secara automatik. Pemandu seorang lelaki. Memakai kaca mata hitam jenama Dolce and Gabbana.

Dua butir peluru tepat mengenai dahi dan leher pengawal itu. Bunyi tembakan kedengaran perlahan kerana pistol itu memiliki penyerap bunyi. Satu das lagi tembakan dilepaskan. Peluru itu telah merosakkan sistem pintu pelawang dan ia terus terbuka.

Audi R8 meluncur laju memasuki kawasan tempat letak kereta Kompleks Karangkraf.

"Selamat da..." ucapan selamat datang itu tidak dapat disempurnakan. Gadis di kaunter kedai Karangkraf Mall telah ditembak tepat di dahi. Sebelum ajalnya tiba, sempat dia melihat pembunuhnya. Lelaki itu memakai jaket kulit dan berkaca mata hitam. Pistolnya disimpan semula di dalam poket jaket.

Lelaki itu tersenyum apabila melihat sebuah rak tertera nama Ramlee Awang Murshid. Sebuah novel bertajuk 'Imaginasi' diambil. Plastik lutsinar yang membaluti novel dikoyak dengan rakus sekali. Bau novel itu dihirup sedalam-dalamnya. Dia kemudiannya ketawa puas.Tanpa berlengah lagi, lelaki itu terus meluru ke dalam keretanya. Novel itu dilemparkan.

"tandatangan sekarang!" desaknya.

Lelaki itu ketakutan. Kaki dan tangannya telah diikat. Mulutnya pula ditutup dengan pita pelekat. Mengigil-gigil dia memegang pen berdakwat hitam itu.

Tiba-tiba seseorang telah mengehentak tengkuk lelaki berjaket itu. Dia terus pengsan dan ditarik keluar dari kereta.

"Tuan Ramlee Awang Murshid, ok?" soal wanita itu yang merupakan pengasas kelab peminat Ramlee Awang Murshid (RAMFC).

SEKIAN.

Assalamualaikum semua PSS ucapkan. Selamat datang tahun baru 2017. Jangan pening-pening. Apa yang anda baca di atas ini adalah rekaan semata-mata. Imaginasi dari PSS sendiri.

Permulaan 2017 sangat bermakna buat PSS secara peribadi apabila pada 3 Januari lalu, secara tidak sengaja dan tidak dirancang, PSS terserempak dengan penulis thriller nombor satu Malaysia.

Sebelum itu, PSS ke karangkraf Mall untuk memperbaharui kad diskaun. Seterusnya memilih secara rambang novel bertajuk Imaginasi karya Ramlee Awang Murshid. Semasa di dalam kereta di kawasan tempat letak kereta Kompleks  Karangkraf, PSS ternampak beliau. Rezeki sangat dapat jumpa penulis hebat ini. PSS tidak melepaskan peluang untuk bergambar dengan beliau.No comments: