Pages

Monday, 9 January 2017

PENJUAL SATE ITU NOVELIS TERKENAL

PENJUAL SATE ITU NOVELIS TERKENALSelain menulis, setiap hari pakcik akan jual sate kerana ini sahaja pendapatan pakcik. Walaupun orang lihat kehidupan pakcik seperti serba kekurangan, pakcik gembira dengan kehidupan sekarang ni.
“Pelbagai pekerjaan pernah pakcik lakukan sebelum jadi penulis, termasuk jadi buruh, peniaga, pemberita di sebuah akhbar tempatan, selain jadi guru Bahasa Melayu di sebuah sekolah menengah di Perak,” 

Siapa sangka, seorang penjual sate di sebuah kedai makan di Jalan Kolam Air, Segamat adalah seorang penulis novel yang hebat pada masa lalu. 

Baharuddin Kahar ,71 hanya mengambil masa dua minggu untuk menyiapkan novel berjudul Senjakala yang diterbitkan pada tahun 1985. Ia hanya ditulis dengan menggunakan tangan dan dibantu oleh seorang rakan dan ditaip semula.

Pakcik terpaksa menyiapkannya dalam masa dua minggu kerana pada 1985, kerajaan Malaysia hantar pakcik untuk mengikuti kursus penerbitan di Turin, Itali dan di Hertlepool, England,”

Novel Senjakala menerima anugerah Zamalah Sastera pada tahun yang sama novel itu diterbitkan. Malah beliau merupakan orang kedua penerima anugerah ini selepas Sasterawan Negara, Usman Awang.

Senjakala pernah menjadi buku teks sastera wajib bagi pelajar untuk peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 1988 hingga 1992.

Sehingga kini lebih daripada 10 buah novel beliau hasilkan dan diterbitkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Novel Senjakala telah diulang cetak buat kali ke tujuh pada tahun lalu.
Antara kenangan yang tidak dapat dilupakan oleh beliau adalah, manuskrip novel berjudul 'Ceritera Dari Pinggir Taman' telah hilang dalam simpanannya pada tahun 2010.


Ketika itu novel tersebut sudah hampir disiapkan dan disebabkan masalah pada komputer riba, semua manuskrip itu hilang dan pak cik terpaksa menulis semula daripada awal dan novel tersebut diterbitkan pada tahun 2012,”

Beliau akan terus menulis selagi kudratnya ada dan ia akan dilakukan secara sambilan manakala berniaga menjual sate tetap dilakukan setiap hari bagi menyara kehidupannya. 


"Selagi ada kudrat, pak cik akan terus menulis dan menjual sate dan kadang-kadang ada juga pihak sekolah dan universiti yang menjemput pak cik untuk menyampaikan ceramah penulisan kreatif.


Pak cik lebih suka merendah diri dan kegembiraan pak cik apabila empat anak pak cik semuanya melanjutkan pelajaran ke universiti manakala anak kedua pula menunjukkan minat dalam bidang penulisan,"

Nama :
Baharuddin Buyung Kahar

Tarikh lahir :
24 Disember 1946

Asal :

Tanjung Rambutan, Perak


*artikel di atas dirujuk dari pelbagai sumber, antaranya Sinar Harian online dan Segamat.com.my  


No comments: