Pages

Monday, 10 October 2016

NOVELIS DICULIK DAN DISEKSA OLEH PEMINAT PSIKO?

NOVELIS DICULIK DAN DISEKSA OLEH PEMINAT PSIKO?


Kulit buku edisi pertama

Masihkah pembaca PSS ingat dengan sebuah filem bertajuk Misery. Ia adalah sebuah filem yang diterbitkan pada tahun 1990. Filem ini dalam kategori Psiko Thriller.

Filem Misery adalah adaptasi daripada sebuah novel karya pengarang terkenal bernama Stephen King. Tajuk filem ini juga sama dengan judul novel tersebut.

PSS tonton filem ni masa zaman-zaman piring Astro tidak wujud lagi. Masa itu kebanyakkan siaran televisyen menggunakan antena yang biasanya diletakkan di luar rumah. Bukan macam sekarang guna pemancar satelite. Kualiti gambar televisyen yang menggunakan antena pada ketika itu tidak sebagus kualiti gambar pada hari ini. Yang bagusnya walaupun hujan, tetapi masih dapat siaran lagi tetapi tidak Astro.

Poster Filem


Novelis terkenal Paul Sheldon adalah seorang pengarang novel romantik bersiri yang berjaya, menampilkan watak yang bernama Misery Chastain. Kerana mahu memberi tumpuan kepada cerita yang lebih serius, beliau menulis manuskrip untuk novel baru yang beliau berharap akan melancarkan kerjayanya selepas novel Misery beliau. Semasa dalam perjalanan dari Silver Creek, Colorado ke rumahnya di New York City, beliau terperangkap dalam ribut salji dan keretanya tersasar dari jalan raya, menyebabkan dia kemalangan dan tidak sedarkan diri. Paul diselamatkan oleh seorang jururawat bernama Annie Wilkes, dan membawa Paul ke rumahnya. Apabila Paul tersedar dari pengsan dia mendapati dirinya terbaring di tempat tidur, dengan kedua-dua kakinya patah serta bahu terkehel. Annie mendakwa dia adalah peminat nombor satu karya Paul dan berbual banyak mengenai Paul dan novelnya. Annie membeli satu salinan buku yang paling baru yang diterbitkan oleh Paul bertajuk Misery's Child, dan memberinya pujian. Walau bagaimanapun, apabila dia mendapati bahawa Misery mati pada akhir novel ini, Annie mula meradang dan marah. Annie akhirnya mendedahkan bahawa dia telah berbohong tentang memanggil ejen Paul dan pihak berkuasa dan sebenarnya  tiada siapa yang tahu di mana Paul berada selepas kemalangan itu. Paul cuba untuk melarikan diri dari biliknya, tetapi Annie telah mengunci pintu bilik itu.


Annie ketika mengetuk buku lali Paul. Babak paling diingati.


Keesokan harinya, Annie memaksa Paul untuk membakar manuskrip terbarunya. Apabila Paul berada dalam keadaan sihat dan boleh bangun dari katil, Annie menegaskan Paul mesti menulis novel baru bertajuk Misery's Return, di mana watak Misery dihidupkan kembali. Paul terpaksa akur, jika tidak beliau percaya Annie akan membunuhnya. Sebagai menghargai jasa Annie memulihkan kesihatannya, Paul akan menggunakan nama Annie sebagai watak dalam manuskirp baru itu. Apabila beberapa bab pertama menunjukkan kesilapan kesinambungan, Annie menegur serta memarahi Paul dan memaksa beliau untuk bermula sekali lagi. Satu hari, sewaktu Annie tiada Paul mula menyimpan stok ubat penahan sakit beliau. Dia cuba meracuni Annie semasa makan malam, tetapi gagal. Paul kemudian menemui buku skrap keratan akhbar tentang masa lalu Annie. Paul mendapati bahawa Annie telah disyaki dalam kes kematian beberapa bayi, tetapi perbicaraan itu terbatal akibat kekurangan bukti. Annie ada memetik beberapa baris dari novel Misery semasa perbicaraan itu. 

Annie kemudian mengkhayalkan Paul dengan dadah dan mengikatnya dengan tali di katil. Apabila Paul terjaga, Annie memberitahu bahawa dia tahu Paul telah keluar dari biliknya dan disebabkan perbuatan itu, Annie mengetuk buku lali Paul dengan tukul besi untuk menghalang beliau daripada melarikan diri lagi.
Polis dikawasan itu, Buster, sedang menyiasat kehilangan Paul. Apabila pekedai memberitahu Buster yang dia telah menjual kertas menaip dalam kuantiti besar kepada Annie, Buster bertindak membuat lawatan ke rumah Annie. Apabila dia mendapati Paul sedang khayal dalam pengaruh dadah di ruangan bawah tanah, Annie muncul dari belakang dan menembak Buster dan memberitahu Paul bahawa mereka harus mati bersama-sama. Paul bersetuju, dengan syarat bahawa dia mesti menyelesaikan novel untuk "memberi Misery kembali ke dunia". Paul kemudian menyembunyikan tin kecil mengandungi cecair mudah terbakar di dalam poket.
Apabila buku itu sudah disiapkan, beliau meminta Annie sebatang rokok  dan segelas champagne bagi meraikan naskah novel yang telah tamat. Ketika Annie muncul semula, Paul meletakkan manuskrip di atas api, Annie terkejut dan cuba menyelamatkan naskah yang terbakar itu. Situasi itu memberikan Paul peluang untuk memukul Annie di atas kepala dengan mesin taip. Paul dan Annie berlawan dan akhirnya Annie mati.


Paul dan Annie bergelut.


Begitulah sedikit sinopsis perjalanan keseluruhan filem ini berdasarkan sumber wikipedia dan google translate yang PSS gunakan. Ada beberapa ayat diubah dan diedit semula. Pening juga. Apa pun filem ini memang menarik sangat dan di Malaysia tak banyak lagi genre psiko thriller. 

Setakat hari ini dari risikan PSS, tak ada lagi kes peminat fanatik gila macam ni. Yang jenis melenting kalau ada orang cuit novelis kesayangan mereka, itu memang ada. Seram!

No comments: