Pages

Thursday, 31 December 2015

SELAMAT TAHUN BARU 2016

SELAMAT TAHUN BARU 2016

PSS sedang fikir nak tulis apa sebelum matahari terbit di hari pertama 2016

Assalamualaikum kepada semua para pembaca setia blog Penulis Sana Sini (PSS). Buat para pembaca yang tidak berapa setia, mohon jadilah pembaca setia huhuhu.

Memang diakui, tahun ni agak kurang cerita dipaparkan dari blog yang super unik ini. Super unik yang macam mana? Ada pembaca yang kata blog ni sekali tengok macam blog gosip hiburan, dua kali tengok oh blog cerita dunia penulisan rupanya.

Benar sekali, diakui agak kurang cerita PSS kemaskini di blog ini. Akibat pelbagai hal-hal kehidupan yang perlu diutamakan berbanding blog (wah, macam tu sekali hahaha) Mungkin juga kelembapan ekonomi dan juga kos kehidupan yang semakin membuatkan nilai wang ditangan semakin kecil.

Ketika menulis ini pun, PSS cuba imbas kembali apa yang menarik sepanjang tahun 2015 ini tentang hal dunia penulisan. Paling tidak dapat dilupakan adalah terbitnya novel Sunan Cinta nan Sakti. Ia adalah kenangan tidak dapat dilupakan sepanjang tahun ini.

Paling mengejutkan adalah terhentinya penerbitan majalah Ujang. Ia satu berita yang sangat menggemparkan buat seluruh peminat majalah lawak nombor satu di Malaysia ini. Akhirnya ia terhenti dan melabuhkan tirai.

Akhir-akhir ini juga pelbagai genre dan judul buku diterbitkan di Malaysia. Unik dan pelbagai tidak kurang juga yang klise. Pada PSS kualiti adalah lebih utama berbanding kuantiti. Agaknya, apa novel paling lain dari yang lain dan menarik bakal muncul di tahun 2016 nanti?

PSS impikan ada novel berkisahkan tentang penyiasatan atau sesuatu yang lebih dekat dengan realiti kehidupan yang nyata.

Akhir kata andai ada tersilap dari PSS harap dimaafkan. Seandainya ada cadangan bolehlah mesej di halaman FB Penulis Sana Sini.

Sekian.

          Selamat Tahun baru 2016


Wednesday, 2 December 2015

10 TRIVIA MENGEJUTKAN SEMASA KEMUNCULAN PERTAMA KALI NOVEL SUNAN CINTA NAN SAKTI PADA 6 NOVEMBER LALU

10 TRIVIA MENGEJUTKAN SEMASA KEMUNCULAN PERTAMA KALI NOVEL SUNAN CINTA NAN SAKTI PADA 6 NOVEMBER LALU


gambar dari sumber PSS


PSS kira, ini adalah satu peristiwa jualan buku paling aneh dan fenomena sepanjang zaman di Malaysia mungkin seluruh dunia. Berikut trivia yang PSS salin semula dan menambah dan mengubah sedikit ayat dari status Facebook Puan Sri Diah.

1. Hampir 3 jam pembeli beratur menunggu buku keluar dari kilang.
2. 700 naskah tiba dan habis dalam setengah jam.
3. Menunggu satu jam untuk masuk stok baru.
4. Seorang peminat menunggu lebih dari 3 jam untuk mendapatkan tandantangan Ramlee Awang     Murshid (RAM). (Sebenarnya lebih dari seorang dan ramai termasuk PSS sendiri huhuhu)
5. Ramlee Awang Murshid menghabiskan masanya pada hari tersebut sehingga jam 10 malam dan tiba di rumahnya pada jam 12 malam.
6. RAM menandatangani lebih 1000 buku (setakat 7 November 2015 di jualan Gudang Karangkraf)
7. RAMFC mengedar 1200 stiker pengesahan sebagai pembeli terawal novel Sunan Cinta Nan Sakti dan ia habis dalam masa satu hari. Malah ada pembeli yang tidak dapat stiker eksklusif itu.
8. Ada yang menawarkan buku ini dengan tandantangan RAM dengan nilai hampir RM100 senaskah.
9. Sebanyak 8 batang pen hitam digunakan semasa hari tersebut untuk sesi tandantangan. Dan ksemua dakwat pen itu habis. Pen disumbangkan oleh RAMFC.
10. Disebabkan buku baru keluar dari kilang pada sesi petang di dalam kotak dan jumlahnya tidak banyak, ia menjadi rebutan kepada pembeli yang ramai menunggu. Berlakulah adegan tolak menolak malah ada yang terjatuh terduduk juga baju terkoyak.

stiker ekslusif di bucu atas kanan.
Tandantangan RAM yang sangat bernilai juga cop rasmi RAMFC.


Apa yang PSS ingat, selepas berjaya berebut bersesak untuk menjadi pembeli terawal Sunan Cinta Nan Sakti ni dan mahu membayarnya, kedengaran dari jauh satu pengumuman bahawa novel boleh di beli disebuah tempat khas luar dari khemah jualan gudang. Ini akibat keadaan yang tidak terkawal. Memang elok sangat pun. Kejadian sebelum itu boleh mengundang bahaya. PSS pun tak pasti kenapa novel tu dikeluarkan sikit sikit dari stor.

sambutan hari lahir Ramlee Awang Murshid pada 6 november lalu.
Tertera pada permukaan kek, sequel 8 buah novel ini.

Semua sedia maklum, dikatakan ini adalah sequel terakhir novel ini. Sequel ke lapan.