Pages

Wednesday, 28 August 2013

DI MANA SAHAJA DENGAN KARYA TERBAHARU SALLEH DE RAN

DI MANA SAHAJA DENGAN KARYA TERBAHARU SALLEH DE RANEbook bertajuk PANGGUNG MALAYA kini boleh di dapati di e-book central. E-book bermaksud buku eletronik yang boleh dibaca di mana sahaja melalui iPhone, iPad,PC,Mac dan Android. Terbitan dalam bentuk digital. Daripada sinopsis, nampaknya Panggung Malaya adalah sebuah karya yang serius. Jom kita baca sinopsisnya.

Dibawah jenama iDya terbitan KarnaDya Solution

Sinopsis:

SALLEH DE RAN
Pada tahun 1946, dunia bangsawan mengalami zaman pudar, kegemilangan sedikit demi sedikit semakin merosot, malah minat khalayak untuk menontonnya juga merudum. Perubahan lebih ketara apabila dunia perfileman muncul mengambil alih medium hiburan ketika itu.

Peralihan drastik medium ini menjadi tamparan hebat kepada anak-anak bangsawan yang mencari makan sepenuhnya hasil keringat melalui lakonan dunia bangsawan. Hakikat kehilangan khalayak terpaksa ditelan oleh pengusaha dan pelakon bangsawan kerana satu demi satu kelompok bangsawan terpaksa gulung tikar.

Puteri Dean Bangsawan yang mewakili kelompok malang ini terpaksa akur menghadapi situasi dan kemelut era kejatuhan. Penaung Puteri Dean Bangsawan iaitu Pak Kassim serta anak buahnya Bakhtiar, Suhara dan pelakon lain cuba mempertahankan minat pelakon dan penonton supaya tidak beralih minat mereka ke dunia perfileman.

Bak kata pepatah; langit tidak selalu cerah, andaian Pak Kassim meleset sama sekali kerana Pak Kassim gagal mempertahankan dunia bangsawan untuk terus kekal diminati dan dikagumi. Tindakan drastik puteri bangsawannya, Suhara terjun ke dunia perfileman menyebabkan Pak Kassim hilang hala tuju. Suhara, anak didik Pak Kassim sejak dahulu lagi adalah nadi utama penggerak Puteri Dean Bangsawan.

Satu demi satu kejadian berlaku kepada kumpulan bangsawan itu, sehinggalah masing-masing mula nekad untuk meninggalkan dunia bangsawan yang selama ini menjadi tempat mereka mencari rezeki.

Suhara, yang telah berpaling tadah pada kumpulan bangsawannya terpaksa melalui pelbagai peristiwa yang tidak dijangka hanya kerana sudah bergelar seorang bintang filem.
Apakah kejadian dan peristiwa yang berlaku itu? Hinggakan ada yang sanggup berbunuhan? Sama-sama kita ikuti kisah klasik 'Panggung Malaya' yang lain daripada lain ini.


Salleh De Ran juga sebelum ini ada menulis beberapa karya dalam bentuk buku fizikal. Antara karya buku fizikal dibawah jenama PTS PUBLICATION, calon-calonnya adalah, (tiba-tiba sahajakan? huhuhu) PSS lihat karya Budak Ladang dan Oh New Zealand nampak lebih santai.


PTS PUBLICATION

2 comments:

baby comel said...

Novel ke ni??

jejari kucing said...

yang buku fizikal tu novel, yang diterbit karndya tu e book