Pages

Friday, 23 August 2013

CHEF ADU DENGAN IKAN DI LAUT ASAM DI DARAT

CHEF ADU DENGAN IKAN DI LAUT ASAM DI DARAT






Siapa yang tidak kenal dengan Chef Adu, tukang masak profesional yang sentiasa bergaya dan kemas dalam penampilannya di kaca televisyen ini. Mula dikenali dalam program MasterChef disaluran Astro. Beliau bertindak sebagai juri di dalam program realiti memasak paling popular di Malaysia itu.

Jom baca profile Chef Adu Amran yang memiliki suara husky ini.


Chef Amran mendapat latihan sebagai chef di Stamford College di Kuala Lumpur, Chef Amran mendalami bidang masakan klasik Perancis. Kemudian, beliau melanjutkan latihannya sebagai chef di Carcosa Seri Negara, salah satu hotel bertaraf lima bintang di kota Kuala Lumpur.
Pencapaiannya dalam bidang masakan bermula dengan pembukaan dua buah restoran miliknya iaitu Champor-Champor di Langkawi pada tahun 1994 dan sebuah lagi restoran Champor-Champor London Bridge di kota London pada tahun 2000. Kedua-dua restoran ini telah mendapat beberapa pengiktirafan, anugerah serta ulasan yang menakjubkan. Ketika restoran Champor-Champor London Bridge beroperasi, Chef Amran juga menjalankan kelas masakan yang popular setiap hari Sabtu. Kelas masakan ini menumpukan masakan Melayu, Malaysia dan juga hidangan-hidangan "Champor-Champor"
Selain itu, Chef Amran terlibat dalam beberapa demonstrafi masakan memperkenalkan masakan Malaysia seperti di Selfridges, Oxford Street di London, Masterchef Live di Olympia, London dan di International Food Exhibition (IFE) di Excel.
Selama lebih 20 tahun pengalaman dalam bidang masakan, Chef Amran menjelajah hampir kesemua negara Asia Tenggara termasuk Singapura, Thailand, Indonesia, Burma, Cambodia, Laos, Vietnam, China, India dan Sri Lanka. Ketika pengembaraan ini, Chef Amran banyak belajar tentang keindahan masakan tempatan dan juga resepi-resepi rahsia mereka.-sumber Astro MasterChef

Kini Chef Adu menulis sebuah buku masakan yang mengandungi 61 resepi menarik bercitarasa Malaysia. Juga turut dimuatkan tip dan ilmu masakan. Buku masakan Ikan di laut Asam di darat.

Di dalam buku masakan ini turut memuatkan  hidangan lengkap yang telah mendapat anugerah 'UK Best Dishes Awards' dalam kategori 'Kari'. Anugerah diterima pada tahun 1997 untuk Restaurant Magazines Awards, seluruh United Kingdom.
sumber google

Menurutnya, ia adalah antara hidangan paling penting yang direka olehnya. Filet Leher Kambing bersama Perapan Sate, Kurma Akar Kiambang, Jeruk Sengkuang Cina dan Nasi Pilau. Hidangan lengkap ini pernah disajikan direstoran miliknya.

Jangan tak tahu, Chef Adu juga ada jenama pakaiannya sendiri. Jenama Aduh! by Adu. Pakaian baju Melayu yang sangat berkualiti yang direka olehnya. Baju dijahit oleh adik perempuannya yang berpengalaman lebih 20 tahun dalam bidang jahitan.

Dapatkan buku masakan bercitarasa Malaysia yang berkualiti ini. Diterbitkan oleh Galeri Ilmu.

Pautan berkaitan http://www.galeriilmu.com/info-produk/buku/buku-panduan




2 comments:

baby comel said...

Owh, chef adu ada baju jenama tersendiri. Bagusnya beliau ni

jejari kucing said...

kan bagus sangat