Pages

Thursday, 16 May 2013

KES SELESAI : RAHMAH MOKHTAR LEGA

KES SELESAI : RAHMAH MOKHTAR LEGA

Rahmah Mokhtar berbaju merah jambu dan Azzah Abdul Rahman

Akhirnya, cerpen CINTA 360 darjah karya Rahmah Mokthar yang sebelum ini dilanda kontroversi ekoran karyanya itu telah diciplak seratus peratus telah pun selesai.

Sebelum ini, PSS ada menyiarkan berita kontroversi ini pada hari Isnin yang lalu. Namun hari ini, pihak penulisan2u.my telah pun bertindak mengeluarkan cerpen CINTA 360 darjah dari laman sesawang mereka.

"Ya, penulis Mardihah Adam bantu maklumkan pada editor KaryaSeni. Kemudian, saya emel laporan kepada mereka dan tindakan terus diambil selepas dipastikan ia karya plagiat. Kata editornya lagi, mereka sendiri akan ambil tindakan kepada saudara itu. Tindakan yang bagaimana, saya kurang pasti.
Terima kasih.
"
-Rahmah Mokhtar

Sebelum ini, individu yang menggunakan nama Prince menyatakan cerpen CINTA 360 darjah adalah karya kenalannya yang bernama Kasman Kassim. Namun hari ini terbukti ianya adalah tidak benar. Setelah semua bukti berjaya dikumpulkan akhirnya terbukti cerpen CINTA 360 darjah adalah karya asal Rahmah Mokhtar. Cerpen CINTA 360 darjah yang asli hanya disiarkan di TulisNovel.com"Kami di TulisNovel.com akan lebih berhati-hati selepas ini. Semua karya yang dihasilkan, akan dipastikan ada dokumen bertarikh dan disimpan di dalam emel sebagai bahan bukti.
Insya-Allah, banyak pengajaran boleh dikutip dari peristiwa ini."-Rahmah Mokhtar

Rahmah Mokhtar mengucapkan jutaan terima kasih kepada rakan-rakan kelas penulisannya. Ini kerana keperihatinan merekalah yang berjaya mengesan cerpen CINTA 360 darjah telah dciplak.

Khabarnya cerpen CINTA 360 darjah bakal dijadikan sebuah novel. Menurut Rahmah Mokhtar, beliau dan Azzah Abdul Rahman sudah pun selesai merangka CINTA 360 darjah edisi novel.

"Buat masa ini, saya sedang mengusahakan manuskrip dan projek duet dengan rakan penulis. Projek ini baru sahaja mencecah 40%.
Projek solo, ada dua manuskrip yang masih dalam fasa penulisan dan pembaikan."
-Rahmah Mokhtar2 comments:

Kucing Hitam said...

tudia bling2 wallpaper dia hhehehehe
http://long-cham.blogspot.com/

jejari kucing said...

Terima kasih :)