Pages

Thursday, 17 January 2013

TIP PENULISAN DARI CIK PUAN E-MAN DHANI

TIP PENULISAN DARI CIK PUAN E-MAN DHANI

Tahukah anda, penulis E-man Dhani sudah menyiapkan sepuluh proposal kepada penerbitan PTS. Namun enam sahaja yang sudah diterbitkan setakat ini kerana menunggu giliran. Makin kencang penerbit PTS PUBLICATION. Tahniah dari kami di PSS.

Walaupun berkali-kali enggan memberikan tip penulisan, kerana E-man Dhani sangat merendah diri. Akhirnya beliau terbuka hati untuk memberikan tip dan perkara yang perlu untuk menjadi seorang penulis sepertinya. Beliau menceritakan berdasarkan pengalaman sendiri. Mari kita baca.

karya ke 6 beliau

"sebelum menulis, perlu banyak membaca.
membaca bukan untuk menciplak tulisan penulis lain tapi untuk mendapat pengalaman
apa misi penulisan kita sebenarnya?
memandaikan pembaca sambil menggembirakan mereka?
membuat mereka bercita-cita tinggi?
lepas itu, bacalah juga buku-buku cara menghasilkan bahan penulisan yg diterbitkan oleh penerbit tempatan & luar negara"-E-Man Dhani

http://www.kedaibukuemandhani.com

Anda boleh juga membeli karya E-Man Dhani di http://www.kedaibukuemandhani.com/

Menurutnya lagi, apabila mendapat sesuatu idea, segeralah mencatitkannya pad abuku nota dan jangan sekali-kali menceritakannya kepad aorang lain. Kerana dibimbangi ada pihak yang tidak bertangungjawab akan menghentam cerita kita pula. Jadi ia sedikit sebanyak akan mempengaruhi semangat kita. Puan Nisah Haron sendiri memiliki buku nota di dalam kereta, dapur, dan meja tidur. 

Untuk memantapkan lagi diri, hadirlah kursus-kursus penulisan yang mampu untuk disertai. Selain itu juga, E-man Dhani turut memberikan petua bagaimana mendapatkan ilham dengan mudah. 

 "amalkan solat dhuha, baca al-quran, baca ma'thurat & lain-lain amalan sunat & wajib"-E-Man Dhani


No comments: