Pages

Wednesday, 2 January 2013

E-Man Dhani TIDAK GEMAR NOVEL CINTA LELEH?


gambar melalui akaun fb miliknya. Bersama-sama rakan menyertai bengkel penulisan skrip

E-Man Dhani. Begitulah nama pena yang digunakan sebagai tanda jenama penulis pada semua karyanya. Beliau cukup gemar novel bergenre lasak dan membuatkan pembaca berfikir jauh. Mungkin dibesarkan dikalangan adik beradik lelaki, membuatkan beliau terdorong untuk memilih genre seperti itu sebagai bahan bacaan.

Selain itu juga, beliau lebih cenderong kepada genre novel berbahasa Inggeris. Menurutnya genre yang digemarinya banyak di dalam bahasa universal itu. Beliau juga pernah membaca karya penulis thriller nombor satu Malaysia, iaitu Ramlee Awang Murshid.

Karya E-Man DhaniBeliau kini sudah pun menulis sebanyak 6 buah karya. Semuanya dibawah jenama PTS Publication.

Sangat sukakan haiwan kucing. Melalui blognya beliau gemar berkongsi kisah cara-cara merawat kucing. Tambahnya lagi, kucing-kucing yang sakit sangat suka berkunjung ke rumah beliau. Kebanyakkanya adalah kucing-kucing yang tidak dikenali pemiliknya. Menurutnya, ada 20 ekor kucing yang tinggal dirumahnya, kadangkala ada 18 ekor. Tiada paksaan kucing yang datang itu untuk terus kekal tinggal dirumahnya.
gambar hiasan
"kalau musim perayaan, apabila tuan-tuan kucing itu pergi bercuti lama, stok makanan yang ditinggalkan tuannya sudah habis, tiba-tiba sahaja ada kucing kebulur datang"-E-Man Dhani

Ditanya tentang perkembangan novel terbaru, beliau menjelaskan disini.

"yang akan ditulis adalah sambungan bagi 'Cik Zorro Lambretta Jambu' .Ia ditulis dalam bentuk Syok, sebelum ni dalam bentuk PELIT iaitu Jurnal Peribadi.
Buku baru terbit pula pada oktober lalu tajuknya'Lempeng Keju dari Pisa"-E-Man Dhani

Ada 4 perkara yang membuatkan E-Man Dhani mencapai kepuasan dalam berkarya.

1- Apabila novel itu diulang cetak dalam tempoh dua bulan selepas diterbitkan.
2- Pembaca dalam fb kata dia satu keluarga mengambil giliran membaca novel tulisannya.
3-Dakwah yang  disampaikan didalam novel difahami pembaca (walaupun ringkas sahaja dakwahnya).
4- Target bilangan tajuk buku yang ingin dihasilkan dalam setahun tercapai.


Mahu tahu apa yang diperlukan untuk menjadi penulis seperti kak Eman Dhani? tunggu paparan selanjutnya di Penulis Sana Sini. No comments: